Total omsvängning

Du som har följt hela debatten om kostråden, som alltså finns sammanfattad här på FORUM DOKTORN, kan konstatera att de båda inlägg i läkarnas egen facktidning Läkartidningen nr 2008/37, som vi här redovisar, innebär en total omsvängning.

Bara för några år sedan var det fullständigt otänkbart att Läkartidningen skulle publicera två så kritiska inlägg mot de officiella kostråden som dessa. Då - för två år sedan - var det fortfarande aktuellt att ta ifrån läkare legitimationen, om de inte följde de redan då kritiserade kostråden.

I dessa båda artiklar nagelfars profesorena Marcus´ och Rössners m.fl. kritik av lågkolhydratkosten, som de kallar extremkost, av den till redaktionen närstående arbetsgruppen för lågkolhydratkost med professor Karl E. Arfors, Uppsala i spetsen. Deras synnerligen väl underbyggda påståenden är i realiteten en total avrättning av traditionalisternas uppfattning. Dessutom ifrågasätts om inte industrin i själv verket har "beställt" den forskning som ligger till grund för uppafttningen att man skulle bli "fet av fett", som skribenterna således betraktar som ren villfarelse.

Den andra artikeln är skriven av den unge läkaren Andreas Eenfeldt. Han skriver att vid en jämförelse mellan den lågkolhydratkost, som professorena anser vara extrem, bestående av kött/fisk/fågel, ägg, grönsaker, olivolja, feta mejeriprodukter, nötter, bär och någon enstaka frukt, naturliga råvaror som människor ätit under tusentals år (mejeriprodukter) eller miljontals år (allt övrigt), och den kost som en genomsnittlig ungdom i dag får i sig 25% av sina kalorier - läsk, godis, glass, snacks, bakverk och efterrätter - och utöver detta vitt bröd, snabbmat och färdigmat, något vi bara ätit under ett fåtal generationer, kan man verkligen undra vilken kost som skall betraktas som extrem.

Läs artiklarna i Läkartidningen och bedöm själv.