Kan man lita på sjukvården?

Svenska skattebetalare brukar få höra att vi inte skall klaga över höga skatter, eftersom vi har världens bästa vård, skola och omsorg.  Men hur bra är egentligen världens bästa sjukvård?

Livsfarligt att vara tjock

Jag tänker särskilt på den information vi får om kost och hälsa. Nu senast slår Cancerfonden fast i sin årsrapport att fetma är den direkta orsaken till vissa cancerformer med dödlig utgång. Fetma är minst lika farligt som rökning får vi veta i en annan rapport.  Det är således livsfarligt att bli för tjock.

Kan man lita på kostråden?

Ändå har Stockholms läns landstings stora satsning mot fetma inte givit något resultat.  I den satsningen har man använt den svenska s.k. tallriksmodellen.  Stora skattemedel har satsats för att informera svenska folket om vad det skall äta under de senaste 30 åren. Ändå har svenska folket aldrig varit mer överviktigt än efter detta. Kan man lita på kostråden?

Kan man lita på Socialstyrelsen?

Och hur agerar våra s.k. kostexperter i vården, Socialstyrelsen och på Livsmedelsverket. De tycks vara mera intresserade att hudflänga varandra i media än att gemensamt försöka se till att råd och rön blir entydiga och effektiva.

Under mer än 30 år har experterna och industrin varit överens om att fett är farligt. Varje svensk har fått lära sig att kontrollera sitt kolesterol. Kolesterolsänkande läkemedel och lågfettprodukter säljs för mångmiljardbelopp. Ända tills det för några år sedan dök upp en allmänläkare från Njurunda, Annika Dahlqvist, som påstod motsatsen. Hon hade prövat en fettrik kost med lite kolhydrater på sina patienter. Alla mådde mycket bättre, gick ner i vikt och en del blev t.o.m. av med sin diabetes. Hon fick stöd av liknande rapporter från andra håll i världen. I USA hade boken ”Eat Fat, Lose Fat” kommit ut och blivit en best-seller. GI-metoden och andra metoder sprider sig som en löpeld. Intresset beror givetvis på att människor vill undvika att dö i förtid av fetma.

I Sverige valde kollegerna att avskeda doktor Dahlqvist och anmäla henne till Socialstyrelsen för kvacksalveri. Andra som framfört avvikande mening om de ineffektiva kostråden fick känna av samma behandling. Men efter en tid meddelade Socialstyrelsen att Annika Dahlqvist skulle få behålla sin läkarlegitimation och man tillkännagav det överraskande beslutet att människor med diabetes kunde äta antingen fettsnålt eller fettrikt. Båda dieterna var plötsligt tillåtna enligt Socialstyrelsen.  Kan man lita på Socialstyrelsen?

Ansvarslösa kostexperter

På andra områden brukar vi svenskar vara snabba att kräva räfst och rättarting när någonting har gått snett. Ta bara finansvärlden, där chefer och experter får löpa gatlopp just nu. Men där träffas åtminstone regering, Riksbank och bankdirektörer och kommer överens om hur man skall agera. Hur länge skulle statsministern sitta kvar, om han lät meddela att det var OK med både hög och låg ränta. Och vilka verkställande direktörer får sitta kvar år efter år om förlusterna bara blir större och större.

Men kostexperter får tydligen bete sig hur ansvarslöst som helst. Det är hög tid för regeringen att börja utkräva ansvar även av dessa.  Våra skattefinansierade kostexperter borde tvingas att omedelbart enas om var läkarvetenskapen står i denna fråga och ge människor information och behandling de kan lita på.  Annars kan vi med fog säga att det inte längre går att lita på sjukvården?

Lars-Olof (LO) Landin
Chefredaktör och Dialogsamordnare
EBC / FORUM FRISK